ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ 2011
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.
ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΠΩΛΙΝΑ ΤΟΡΤΟΠΙΔΟΥ
ΝΣ 8377.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ.
ΘΕΜΑ: BLOGS ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.
ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΠΩΛΙΝΑ ΤΟΡΤΟΠΙΔΟΥ
ΝΣ 8377.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ.
ΘΕΜΑ: BLOGS ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ.
1) ΠΕΡΙΛΗΨΗ
2) ΛΕΞΕΙΣ –ΚΛΕΙΔΙΑ.
3) ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ BLOGS, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.
4) BLOGS ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
5) ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ BLOGS.
6) ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ BLOGS.
7) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η εργασία αυτή έχει αντικείμενό της τα blogs- ιστολόγια σε σχέση με την ενημέρωση. Αρχικά, προσδιορίζεται η έννοια του τι είναι blog και αναφέρονται κάποια ιστορικά στοιχεία. Στην συνέχεια, καταγράφεται η σχέση του με την ενημέρωση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Τέλος το συμπέρασμα που προκύπτει.
ΛΕΞΕΙΣ -ΚΛΕΙΔΙΑ: blogs, ιστολόγια, ενημέρωση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ BLOGS;
Ο όρος blog στα ελληνικά μπορεί να αποδωθεί ως ιστολόγιο. Τα blogs στην ουσία είναι ιστοσελίδες ή ιστοχώροι που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται σαν καθημερινά ημερολόγια από τους δημιουργούς τους. Το περιεχόμενό των blogs μπορεί να είναι οτιδήποτε όπως νέα, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των διασημοτήτων, τεχνολογία, μόδα, τέχνη, γαστρονομία. Εκτός από την ανάπτυξη κάποιων θεμάτων μπορεί να αναρτούνται φωτογραφίες, βίντεο, χρήσιμες συνδέσεις κτλ. Σε κάθε περίπτωση τα blog αξίζουν τη προσοχή μας είτε σαν μόδα, είτε σαν ένας καινούργιος τρόπος επικοινωνίας στο internet υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία του λόγου.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ;
Το 1998 υπήρχαν ελάχιστες ιστοσελίδες τύπου blog. Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξή τους είναι η σύνταξη λιστών με αντίστοιχες ιστοσελίδες. Ο πρώτος που συνέταξε μια τέτοια λίστα ήταν ο Jesse James Garrett συντάκτης της ιστοσελίδας Infoshift. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους έστειλε αυτή τη λίστα στον Cameron Barrett ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα στο Camworld και όσοι διέθεταν Blog και δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα άρχισαν να του στέλνουν τις διευθύνσεις των ιστοχώρων (URL) τους για να τους συμπεριλάβει. Έτσι, ξεκίνησε να δημιουργείται μια κοινωνία αφού ήταν εύκολο να παρακολουθείς όλα τα blog που βρίσκονταν στη λίστα του Cameron. Η λίστα αυτή μεγάλωνε τόσο πολύ όμως που αποφάσισε να μόνο αυτά που παρακολουθούσε ο ίδιος. Αυτό μάλιστα αποτελεί τον πρόδρομο της λίστας που περιέχουν και σήμερα τα περισσότερα blog. Tο ίδιο έκαναν και άλλοι bloggers. Το 1999 η Brigitte Eaton συνέταξε μια λίστα με όλα τα blog που η ίδια ήξερε και δημιούργησε το Eatonweb Portal. Το κριτήριο της Brigitte ήταν πολύ απλό : κάθε καταχώρηση να διαθέτει και ημερομηνία. Το θέμα του τι είναι και τι όχι blog απασχόλησε πολύ όλους τους bloggers αλλά, επειδή η λίστα της του Eatonweb Portal ήταν η πιο πλήρης, κυριάρχησε το κριτήριο της Eaton.
Τον Ιούλιο του 1999 εμφανίστηκε το Pitas, το πρώτο εργαλείο για να μπορεί ο καθένας να δημιουργεί το δικό του blog και τον Αύγουστο η εταιρεία Pyra παρουσίασε το Blogger . Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η έκρηξη των blogs, τα οποία πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρική πρόοδο.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
BLOGS ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Μεγάλο γεγονός τον τελευταίο καιρό είναι η στροφή του κόσμου προς στα blogs (ιστολόγια) για ενημέρωση. Μέχρι τώρα η τηλεόραση είχε τον κυρίαρχο ρόλο όσο αφορά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, ωστόσο μια νέα μόδα τα λεγόμενα “blogs” «κατακτούν» ολοένα και περισσότερο κόσμο.
Στην ουσία τα ιστολόγια είναι ένα κέντρο ενημέρωσης όπου καθημερινά ανανεώνεται το περιεχόμενό του. Οι χρήστες τους, (bloggers), έχουν την δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν να ενημερωθούν για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Επίσης τα blogs χρησιμοποιούνται ευρέως για την έκφραση πολιτικών απόψεων .
Όπως προαναφέρθηκε το περιεχόμενο τους καλύπτει όλο το φάσμα των απαιτήσεων ,δηλαδή μπορεί να παρέχει πληροφορίες από αθλητικά μέχρι και κοινωνικοπολιτικά θέματα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά blogs με εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπου αναρτάται υλικό από εκπαιδευτικούς ή σχολεία το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλους.
Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό θέμα που ίσως απασχολεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν γνωρίζει καλά τα ιστολόγια, είναι ότι οι χρήστες μπορούν να σχολιάσουν οτιδήποτε θέλουν επώνυμα ή ανώνυμα! Ακόμη και να καταθέσουν τις απορίες τους, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των γενικών όρων χρήσης της κάθε διαδικτυακής εφαρμογής που χρησιμοποιείται για την δημιουργία του ιστολογίου.
Συμπερασματικά, μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμη μέσω ενημέρωσης ένα μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας με την διαφορά ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθεί η προσωπική μας άποψη.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ BLOGS.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως μπορεί ο κάθε χρήστης διαδικτύου να δημιουργήσει blog δωρεάν, μέσω πολλών φορέων που προσφέρουν συστήματα τα οποία στηρίζονται σε λογισμικό που κάνει την σύνταξη των ιστολογίων πολύ απλή διαδικασία.
Ακόμη, το περιεχόμενό του μπορεί να ανανεώνεται σε καθημερινή βάση, οπότε, είναι εφικτό να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση. Μπορεί να δημιουργηθεί μια φόρμα εγγραφής, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες να ενημερώνονται όταν τοποθετούνται νέα άρθρα.
Το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα κέντρο ενημέρωσης μια επιχείρησης για τους πελάτες. Μπορεί να υπάρχει οικονομικό όφελος αυτής της επιχείρησης.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να καταθέτουν τις απορίες τους, ή να σχολιάζουν τις αναρτήσεις, δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα blogs, διότι, μπορούν να λυθούν οι οποιεσδήποτε απορίες τους. Υπάρχει δηλαδή ένας ελεύθερος διάλογος, ανεμπόδιστος, ανάμεσα στους πολίτες, υπάρχει η ανταλλαγή των απόψεων και διαβάζοντας έναν ολόκληρο διάλογο δημιουργείτε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ BLOGS.
Πέρα όμως από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ιστολόγια, έχουν ορισμένα μειονεκτήματα τα οποία καταγράφονται παρακάτω.
Πρώτον, ένα ιστολόγιο μπορεί να δημιουργηθεί από οποιονδήποτε, από την μία μπορεί να είναι καλό, όμως υπάρχουν άνθρωποι που ίσως θέλουν να βλάψουν κάποιον, και παίρνοντας υπ’ όψιν πως δεν επιβλέπει κανένας το blog, αυτό μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα. Μιλάμε για προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας και για κατηγορίες εναντίον ανθρώπων.
Ένα άλλο μειονέκτημα, είναι η κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας.
Επίσης, μπορεί να υπάρχει η απόκρυψη αρνητικών στοιχείων πάνω σε ένα θέμα και η προβολή μόνο των θετικών.
Είναι ωφέλιμο το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να σχολιάσουν και να ρωτήσουν οτιδήποτε θέλουν, δημιουργείται ένας διάλογος και μια ανταλλαγή απόψεων, από την άλλη όμως ίσως χάνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Τα blogs είναι ένα νέο μέσω ενημέρωσης που πολλοί έχουν στραφεί προς αυτά. Έχουν βέβαια θετικά αλλά από την άλλη υπάρχουν και τα αρνητικά. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέξουμε τα αρνητικά στοιχεία για να υπάρχει μια υγιής ενημέρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου